Wednesday, December 21, 2011

♥ Kasih Sayang................... ♥

Pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya pada gurunya. Ketika itu, guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

Pelajar : Cikgu!, Macamana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai seorang yang paling kita sayang?. Macam mana juga nak bagi kasih sayang itu berkekalan?.

Cikgu : Oh, kamu ikut apa yang saya suruh. Kamu pergi ke padang sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu pilih yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Apabila sudah petik yang PALING cantik, kamu bawa ia ke kelas.

Beberapa minit kemudian, pelajar tersebut kembali ke kelas tanpa membawa rumput walaupun sehelai di tangannya. Cikgu bertanya :

Cikgu : Kenapa tiada rumput yang kamu pilih?.

Pelajar : Tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang PALING cantik. Memang terdapat banyak rumput yang cantik tapi saya teringat pesanan cikgu supaya mencari rumput yang PALING cantik, maka saya pun terus berjalan mencari rumput yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi apabila sampai dipenghujung padang, tiada pun rumput yang cantik kelihatan. Mungkin ada diantara rumput yang cantik dibelakang tadi tapi dah cikgu cakap jangan menoleh kebelakang semula, jadi tiada lah rumput yang saya pilih.

Cikgu : Ha!, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita sudah menemui seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari yang lebih baik dari itu. Kita patut hargai orang yang berada didepan kita sebaik-baiknya. Jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap berlaku. Semoga yang berlalu tidak berulang lagi. Dan ingatlah orang yang paling kita sayang, itulah yang PALING cantik. Walaupun nak ikutkan banyak lagi yang paling cantik dan baik seperti rumput tadi..

HARGAILAH SETIAP ANUGERAH YANG DIBERI DAN JANGAN MENSIA-SIAKANNYA..

♥ IKRAM LOVE U ALL ♥ (^_^)..

No comments: